Cyprus získal súhlas na ďalšiu tranžu zo záchranného úveru

13.09.2013 Celý región

Vilnius 13. septembra (TASR) - Ministri financií eurozóny dnes odsúhlasili Cypru poskytnutie ďalšej tranže zo záchranného úveru, ktorej hodnota je 1,5 miliardy eur, s tým, že krajina urobila pokrok v riešení svojich ekonomických problémov. Cyprus by peniaze mal získať do konca septembra. Informovali o tom agentúra DPA a na svojej internetovej stránke cyperský denník Cyprus Mail.

"Cyperská vláda urobila rozhodné kroky na stabilizáciu finančného sektora, splnenie fiškálnych cieľov a urýchlenie štrukturálnych reforiem," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov financií eurozóny, ktorí sa zišli v litovskom hlavnom meste Vilnius. Euroskupina však zároveň Nikóziu upozornila, aby zo spomínaných reforiem nepoľavovala, keďže "vyhliadky ekonomiky na najbližšie obdobie zostávajú komplikované a vystavené výraznej neistote".

Cyperský minister financií Harris Georgiadis novinárom v tejto súvislosti povedal, že cyperská vláda je odhodlaná v reformách pokračovať. "Vieme, aké máme problémy, vieme, ako by sme ich mali riešiť, a to aj robíme," povedal Georgiadis. Tranža je v poradí druhou zo záchranného úveru v celkovej výške 10 miliárd eur, pričom Cyprus ju použije na rekapitalizáciu družstevných bánk.
 

Vyberte región